Den største offentlige virksomheten er Nordkapp kommune med ca 350 ansatte. Skoler med 476 elever fordelt på 5 skoler. Honningsvåg skole er størst med 316 elever.

Kommunen har 140 barn i 4 barnehager/oppvekstsenter. Honningsvåg Barnehage er størst med 60 barn. Kommunen har satset på utbygging av barnehager og har 100% dekning når det gjelder barnehageplasser.

Nordkapp Maritime Fagskole og Videregående skole er en betydelig arbeidsplass i Nordkapp og huser 170 elever. I tillegg har skolen en desentralisert modell kalt LOSA hvor de har ansvaret for ca like mange elever.

Helse og sosialtjenesten i Nordkapp kommune utgjøres av helseavdeling, rehabiliteringsavdeling og omsorgsavdeling, som alle er lokalisert til Nordkapp helsesenter.

Sosiale tjenester er allerede som pilotprosjekt innordnet i NAV. Det er høygradig stabilitet i alle stillingene, og et utstrakt samarbeid med fylkeslege, helseforetak og Universitetet i Tromsø. Helse og omsorgstjenesten har lang tradisjon for å arbeide i prosjekter med tjenesteutvikling. Nordkapp kommune har definert seg som en veilednings- og opplæringskommune for helse- og sosialfagstudenter. Planene for virksomheten oppdateres regelmessig. Medisinsk katastrofeberedskap har alltid vært særskilt fokusert pga turisttrafikken og avstanden til sykehus og tida som vil gå før man kan påregne ekstern hjelp. Samarbeidet med ambulansetjenesten er meget godt.

Helsesenteret er modernisert de senere årene. Sammen med en skjermet enhet har senteret 50 senger. Det er tilknyttet sykestueplasser, som drives som desentraliserte sykehussenger i samarbeid med helseforetaket. Det er godt med medisinsk utstyr. Telematikkutstyret er nettopp oppdatert for samhandling med spesialisthelsetjenesten.

Det finnes en egen bedriftshelsetjeneste lokalisert i Storgata (Nordkapp Yrkesrettede Helsetjeneste), som eies av medlemsbedriftene og drives etter forskrift, men langt på vei har vært integrert i miljørettet helsevern. For tida er det en meget erfaren verneingeniør som alene utgjør bemanningen her, siden næringslivet ikke har hatt økonomi til å finansiere mer. Det er drøyt 50 medlemsbedrifter, der i blant noen bedrifter i Måsøy og Lebesby. Tjenesten har hatt særlig oppmerksomhet rettet mot arbeidsmiljøet blant fiskerne og i fiskeindustrien. Til sammen er om lag 1000 arbeidstakere innmeldt.